Wanneer je over de resultaten spreekt in een échte performancecampagne is het simpel om je daar iets bij voor te stellen: je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van CTR, conversiepercentage of de ROAS. Bij een brandingcampagne kan het lastiger zijn om je resultaten in kaart te brengen. Hiervoor heeft YouTube een tool beschikbaar: de Brandlift Study. Is dit dé uitkomst voor de marketeer die veel branding campagnes managet of is het kostbare tool die je liever wilt mijden?
In het kort: Wat is een YouTube Brandlift Study?
Een Brandlift Study is een manier om de impact van je brandingcampagnes binnen YouTube te meten. Binnen YouTube kun je op meerdere KPI’s je impact meten. Deze zijn als volgt:
- Advertentieherinnering: Van welke van de volgende merken heb je onlangs een advertentie bekeken?
- Naamsbekendheid: Welke merknaam heb je eerder van gehoord?
- Overweging: Welke van deze merken zou je overwegen te gebruiken?
- Voorkeur: Welke van deze merken heeft je voorkeur?
- Koopintentie: Van welk merk ben je bereid om in de toekomst een aankoop te doen?
Om het effect voor deze factoren te kunnen meten, splitst YouTube je doelgroep in 2 groepen. Een groep die de advertenties wel te zien krijgt en een groep die de advertenties niet te zien krijgt. Het positieve verschil hierin wordt dan ook de lift genoemd. Het kan dus ook voorkomen dat er geen lift zichtbaar is. Een BrandLift Study garandeert dus geen daadwerkelijke lift, maar meet alleen het effect van de brandingcampagnes.
Wanneer is het interessant voor een Nederlandse partij om een YouTube Brandlift Study in te zetten?
In principe is een Brandlift Study interessant om in te zetten voor elke brandingcampagne. Het enige is dat je aan een minimumbudget moet voldoen, om het überhaupt in gang te kunnen zetten. Deze is voor de Nederlandse markt vastgesteld op $ 15.000 voor het beantwoorden van 1 vraag over een periode van 10 dagen. Wanneer je dit naar 2 vragen wil tillen, is het minimum hoger: $ 30.000. Voor het beantwoorden van 3 vragen kom je uit op $ 60.000. Nu werkt het in praktijk zo dat je de vragen gedurende het experiment nog kunt switchen. Stel: je krijgt binnen 5 dagen al antwoord op de advertentie herinnering vraag, dan kun je ervoor kiezen om na die 5 dagen te switchen naar een andere vraag. Dus de minimumbudgetten voor meerdere vragen hoef je in die zin niet zo nauw te nemen.
In het kort: wanneer je op grote schaal brandingcampagnes in wil zetten, is een BrandLift Study interessant. Wat ook erg waardevol kan zijn, is om een jaar later dezelfde vragen weer te testen. Zo kun je deze resultaten goed met elkaar vergelijken.
Welke inzichten krijg je met een YouTube Brandlift Study?
Zoals eerder benoemd, is het positieve verschil tussen de groepen het resultaat wat je uit de Brandlift Study krijgt. Om dit toe te lichten: stel je hebt een lift zichtbaar op de vraag advertentieherinnering van 10%. Dan herinneren de mensen die je ad hebben gezien zich 10% sneller dat ze een advertentie van jou als merk hebben gezien. Nu is het met deze factor logisch dat je een positieve uplift krijgt. Je zult in de praktijk ook zien dat een hoger percentage in uplift bij de andere vragen lastiger is om te behalen.
Je krijgt dus een inzicht in de directe impact die je maakt in je doelgroep. Stel je resultaten vallen tegen, dan is het verstandig dat je gaat kijken naar je video-advertenties en feedback vraagt aan je Google Account Manager hoe je dit het beste kunt optimaliseren.
Wat voor aanvullende opties zijn er op de YouTube Brandlift Study en hoe werkt dit precies?
Naast de Brandlift Study kun je ook een Search lift study aanvragen binnen YouTube. Deze hoef je niet per se naast een Brandlift Study te laten draaien. Het doel van deze test is om te kijken of er binnen een periode een lift zichtbaar is in zoekopdrachten op je merknaam. Hier heb je ook een minimumbudget voor nodig. Dit gaat om $ 15.000 verdeeld over 28 dagen. Het is natuurlijk een mooie toevoeging wanneer je al een Brandlift Study hebt lopen, omdat je toch al aan de minimumbudgetten voldoet voor een search lift. Zo kun je nog beter de prestaties van je brandingcampagnes meten.
Eindbeoordeling
Wanneer je budget toereikend is, is het een waardevolle tool om de impact te meten van je brandingcampagnes. De kanttekening is wel dat er een bepaalde investering tegenover staat, maar deze investering is het mijn inziens meer dan waard. Wanneer je dit vergelijkt met offline campagnes, krijg je relatief meer inzichten en is het makkelijker om een koers te bepalen voor je online brandingcampagnes.
Enthousiast geworden? Dan helpen we jou hier graag mee verder! 🙂